Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek naar Motiverende Gespreksvoering gedaan, voornamelijk in de wereld van de hulpverlening maar toch ook wel daarbuiten.
Een zoekopdracht in de wetenschappelijke database Pubmed, levert met de trefwoorden ‘Motivational interviewing’ ruim 3000 treffers op.
Interessant zijn ondermeer een aantal zgn. ‘systematic reviews’ naar het effect van Motiverende Gespreksvoering op motivatie en gedragsverandering in specifieke situaties.
Denk hierbij aan alcohol verslaving, sigaretten verslaving, het vergroten van fysieke activiteit bij overgewicht, dieet gebruik bij overgewicht en het regelmatig innemen van medicijnen bij een chronische ziekte.
Systematic reviews zijn overzichtstudies waarbij men resultaten van verschillende onderzoeken bij elkaar voegt. Hierdoor neemt de waarde van de conclusies aanzienlijk toe.
Hieronder een selectie uit het wetenschappelijk onderzoek naar Motiverende Gespreksvoering, meest van recente datum.
Systematic reviews naar Motivational Interviewing in de zorg
Effectiviteit van MI bij verslaving, risico gedrag en het verbeteren van samenwerkingsrelatie.
Een interessant artikel is de Systematische review van 4 meta-analyse’s die is gedaan door Lundahl en Burke in 2009. Zij deden een eigen literatuurstudie/meta-analyse van wetenschappelijke studies (RCT’s) naar de effectiviteit van MI. Deze studie voegden zij samen met 3 andere al gepubliceerde meta-analyses.
Hun conclusie: MI is 10 tot 20% effectiever dan geen behandeling en over het algemeen even effectief als andere gebruikelijke behandelingen/benaderingen bij verslaving en risico gedrag. Ook is hun conclusie dat 1-op-1 behandeling effectiever is dan behandeling (met MI) in groepen.
Het bijzondere van het artikel is dat het min of meer geschreven is voor ‘niet-experts’. De auteurs hebben dus een poging gedaan om e.e.a. begrijpelijk en inzichtelijk op te schrijven.
Effectiviteit van MI bij dieet, fysieke aktiviteit, diabetes en tandzorg.
In 2009 deden Martins en McNeal een overzichtstudie naar het effect van MI in domeinen zoals dieet, oefening/fysieke activiteit, diabetes en tandzorg.
Het onderzoek wees uit dat MI hier effectief is alhoewel meer studies en sterkere methodologie nodig is.
Een overzicht van de effectiviteit van MI bij begeleiding van mensen met chronische pijn.
Deze studie is klein van opzet. Er is nog betrekkelijk weinig onderzoek gedaan naar MI bij chronische pijn. Men vond 7 bruikbare studies met een klein tot matig effect.
Je vindt een samenvatting van deze studie hier.
Een overzicht naar het bevorderen van het gebruik van anti-conceptie door middel van MI.
Onder een aantal groepen jongeren komen veel ongewenste zwangerschappen voor. In deze groep doen hulpverleners het nodige om door correct en consequent anti-conceptie gebruik zwangerschappen te voorkomen.
Naar deze complexe situatie is deze overzichtsstudie gedaan. 8 studies werden op een rijtje gezet, ruim 3400 deelnemende meisjes en vrouwen.
Gemiddeld namen de vrouwen/meisjes 1,3 keer vaker hun anti-conceptie in zodat zwangerschap uitbleef. Helaas was dit effect na 12 maanden verdwenen, de verandering van gedrag was (nog) niet duurzaam genoeg.
Een pleidooi om in de huisartsen praktijk MI toe te passen.
Overzichtsstudie naar stoppen met roken (2015).
In 2010 werd een zgn. Cochrane review gepubliceerd naar het effect van MI in rookverslaving. Er bleek een positief effect te zijn in de 14 onderzochte studies.
De kans op stoppen bleek 1,27 keer groter in vergelijking met een gebruikelijke behandeling. Interessant punt was dat als de behandeling met MI door een (huis)arts gedaan werd de kans op stoppen toenam tot 3,49. Een pleidooi om in de huisartsen praktijk MI toe te passen.
Systematic reviews naar Motivational Interviewing buiten de zorg
Alhoewel de volgende studie niet volledig buiten de gezondheidszorg is gedaan zijn de uitkomsten toch relevant voor een breder domein dan alleen de zorg.
De auteurs van dit artikel deden een systematic review naar de effectiviteit van het gebruik van adembescherming (gasmaskers, mondkappen). De studie onderzocht in welke mate mensen te motiveren zijn (door middel van MI) tot het dragen van een beschermingsmiddel.
Preventief dus! Zodat inademing van gevaarlijk stof of gevaarlijk gas kan worden voorkomen.
Er werden 14 onderzoeken gevonden met ruim 2000 personen.
Er werd gekeken naar verschillende benaderingen om gedrag te veranderen. Denk hierbij aan educatie, training, e-learning en MI.
MI bleek, meer dan traditionele educatie, positieve effecten te hebben op de motivatie en het gebruik van het adembeschermingsmiddel.
Aangezien adembescherming in de gezondheidszorg en in de industrie veel wordt gebruikt, een zeer interessante studie in het kader van persoonlijke veiligheid!